Προχωράει η "ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές"

Προχωράει η 'ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές'

Έχοντας πάρει το "πράσινο φως" από την Κομισιόν, η Γενική Γραμματεια Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προχωρά με ταχείς ρυθμούς με το έργο για την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να δημοσιευτεί η τελική προκήρυξη του έργου που έχει τίτλο «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές “Λευκές” Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης-Αξιοποίησης των Υποδομών».

Ήδη, ξεκίνησε η προκαταρκτική προκήρυξη του έργου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να σταθμίσουν τις λεπτομέρειες και να έχουν ικανό χρόνο να προετοιμαστούν για την υποβολή των προσφορών κατά την τελική Προκήρυξη του έργου, η οποία προγραμματίζεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το έργο, προϋπολογισμού 161.077.032 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε 5.493 λευκές αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 40%-45% της ελληνικής επικράτειας. Θα παρέχει τη δυνατότητα παροχής γρήγορου Ιnternet σε όλες τις αγροτικές περιοχές μέχρι το 2015, συνδέοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που σήμερα δεν απολαμβάνουν ευρυζωνικές συνδέσεις σε χαμηλές τιμές.

Στόχος του έργου είναι η μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας, στις οποίες δεν παρέχεται ούτε η βασική ευρυζωνική πρόσβαση, και περιοχών της υπόλοιπης χώρας, όπου ήδη προσφέρονται ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Στο έργο ακολουθείται η διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών δικτύου στις περιοχές-στόχους και την παροχή αξιόπιστων και σύγχρονων ευρυζωνικών υπηρεσιών στον πληθυσμό των περιοχών αυτών, υιοθετώντας, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία, ένα μοντέλο που θα επιτρέψει τη βιώσιμη αξιοποίηση και λειτουργία των υποδομών σε μακροπρόθεσμη βάση, ενθαρρύνοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό.

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) από Εθνικούς Πόρους, αξιοποιώντας πόρους από τα ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013» και το «ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, καθώς και από Ιδιωτική Δαπάνη προερχόμενη από τους υποψήφιους αναδόχους του έργου. Το τεύχος διακήρυξης του έργου, το οποίο είχε τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο του 2012, βελτιώθηκε σημαντικά μετά από στενή συνεργασία του Υπουργείου με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JASPERS), λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home