Κι όμως, μπορούμε να στείλουμε πύραυλο στο φεγγάρι

Κι όμως, μπορούμε να στείλουμε πύραυλο στο φεγγάρι

Μπορεί κάποτε να το άκουγες σαν ανέκδοτο αλλά σε λίγα χρόνια ενδεχομένως να είναι μια πραγματικότητα. Κάποιοι στην Ελλάδα μπορούν να παράγουν τεχνολογίες διαστήματος και οι δραστηριότητες αυτές μπαίνουν πλέον σε μια σειρά, μέσα από συντονισμένες συνεργασίες, βασισμένες σε καινοτομικές πλατφόρμες δράσης. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μπει στο χάρτη της διαστημικής βιομηχανίας. Και δεν εννοούμε βέβαια με αυτόνομες διαστημικές αποστολές αλλά να συντελεί σε αυτές μέσα από την τεχνολογία που παράγει και την καινοτομία που μπορεί να προσφέρει.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Εδώ και αρκετά χρόνια, ίσως και να το γνωρίζεις, στόχος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) είναι να μειώσει έως και να μηδενίσει την εξάρτηση των προγραμμάτων – αποστολών της από την τεχνολογία που παράγεται στις ΗΠΑ, δημιουργώντας προϊόντα και λύσεις πάνω σε δικά της πρότυπα. Γι’ αυτούς τους σκοπούς, κάθε ευρωπαϊκό κράτος συνεισφέρει στην ESA κάθε χρόνο με κάποιο σημαντικό ποσό, το οποίο για την Ελλάδα αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχαν οργανωμένες προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός διαστημικού προγράμματος στη χώρα, θα λέγαμε ότι αυτό το ποσό δεν επέστρεφε ποτέ στην Ελλάδα για να τις βοηθήσει να μεγαλώσουν.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν… και εδώ και λίγες ημέρες είναι γεγονός το si-Cluster, o Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών. Μια σύμπραξη ιδιωτών και δημόσιων φορέων που έχει ως αντικείμενο την παραγωγή έρευνας και τελικά προϊόντων που θα έχουν εφαρμογή στο χώρο του διαστήματος. Στο si-Cluster συμμετέχουν: το Corallia, η Ένωση Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών, 17 εταιρείες διαστημικών εφαρμογών, δύο πανεπιστημιακά εργαστήρια, ένα ερευνητικό κέντρο και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της ΓΓΕΤ «Δημιουργία Καινοτομιών Συστάδων Επιχειρήσεων –Ένα Ελληνικό Προϊόν, Μία Αγορά: Ο πλανήτης».

To si-Cluster ξεκινά με τρία συνεργατικά έργα σε τομείς που αφορούν την πλοήγηση, την τηλεπισκόπηση και τη μικρο-ηλεκτρονική. Ειδικότερα, τα έργο Acritas έχει ως στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών παρακολούθησης και τηλεπισκόπησης, το έργο Menelaos έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση λύσεων πλοήγησης για διαστημικά σκάφη και οχήματα με αισθητήρες που βασίζονται σε τεχνολογίες μικρο-ηλεκτρονικής, ενώ ένα τρίτο έργο CIDCIP έχει ως στόχο την υλοποίηση ολοκληρωμένων προϊόντων με αντικείμενο τη συμπίεση δεδομένων.

Εκτός των παραπάνω, στο πρόγραμμα εντάσσονται:

-          Δύο έργα νέων επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία υλικών νανοτεχνολογίας για το διάστημα και την κατασκευή συστημάτων προσομοίωσης για την εκτόξευση, προσγείωση και πλοήγηση διαστημοπλοίων

-          Δεκατρία καινοτομικά επιχειρηματικά σχέδια με ενδεικτικούς στόχους, μεταξύ άλλων, του κύκλου εργασιών κατά 47%, των εξαγωγών κατά 69%, των επενδύσεων ιδιωτών επενδυτών κατά 20%, των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη κατά 82% και την αύξηση των αιτήσεων πατεντών κατά 68%

-          Ένα έργο κοινών υποδομών και υπηρεσιών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των μελών, εκπαίδευσης, συντονισμού και δικτύωσης στο πλαίσιο του cluster από πλευράς του φορέα-αρωγού

Ο συνολικός προϋπολογισμός του si-Cluster ανέρχεται για τα επόμενα δύο χρόνια στο ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, με τα 4,15 να προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα 3,35 από ιδιωτική χρηματοδότηση. Μέσα από το si-Cluster θα επιδιωχθεί η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενώ σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα θα οδηγήσει μέσω των νέων θέσεων εργασίας στην απορρόφηση επιστημονικού προσωπικού, όπου το φαινόμενο αιμορραγίας προς το εξωτερικό είναι πολύ έντονο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια να μπει η Ελλάδα στο «διαστημικό χάρτη» υπάρχει η διάθεση να βοηθήσουν και Έλληνες του εξωτερικού, όπως ο καθηγητής αεροδιαστημικής στο Πανεπιστήμιο San Jose της Καλιφόρνια, Περικλής Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Λαμπρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας A.U.G. Signals. Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Παπαδόπουλος έχει δείξει ενδιαφέρον για την δημιουργία πρωτοβουλίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την υλοποίηση του πρώτου δορυφόρου ελληνικής προέλευσης, ενώ ο κ. Λαμπρόπουλος δείχνει διατεθειμένος να μεταφέρει τμήμα του R&D της εταιρείας στην Ελλάδα.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ,ΕΛΛΑΔΑ,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,Corallia,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home