MWC 2014: Έξυπνοι στύλοι φωτισμού για ευρυζωνική πρόσβαση

Η Ericsson επεκτείνει τη γκάμα των προϊόντων και των λύσεων της

MWC 2014: Έξυπνοι στύλοι φωτισμού για ευρυζωνική πρόσβαση

Ευρυζωνική πρόσβαση με κάθε τρόπο είναι μία από τις κυρίαρχες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και εκεί δίνει όλο και περισσότερο έμφαση η Ericsson, η οποία στο πλαίσιο του Mobile World Congress ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, και μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με την Philips για “έξυπνους” στύλους φωτισμού!

Πρακτικά, αυτό που ανακοίνωσαν ο διευθύνων σύμβουλος της Ericsson, Χανς Βέστερμπεργκ και ο ομόλογος του στη Philips, Φρανς βαν Χούτεν, είναι νέα συστήματα αστικού φωτισμού που θα φτιάχνονται μεν από την ολλανδική εταιρεία, αλλά θα περιλαμβάνουν και έναν σταθμό βάσης προκειμένου να επεκτείνεται η κάλυψη της ευρυζωνικής πρόσβασης των πολιτών.

Γενικώς, η Ericsson βλέπει ότι υπάρχει ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας της ευρυζωνικής πρόσβασης, ιδίως όσον αφορά το κομμάτι των φορητών συσκευών, και μία άλλη λύση στην οποία δίνει έμφαση είναι το Radio Dot Com, το οποίο βελτιώνει την κάλυψη στο εσωτερικό κτιρίων. Η Vodafone και η Swisscom δοκιμάζουν τη συγκεκριμένη λύση.

Η Ericsson θεωρεί ότι το ενδιαφέρον για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο από κινητές συσκευές ενισχύεται και ο κ. Βέστερμπεργκ δήλωσε ότι αν η μέση τιμή των smartphones μειωνόταν κατά 10 ευρώ, τότε οι πωλήσεις των “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων θα αυξανόταν κατά 100 εκατ. συσκευές. Πέρσι, εκτιμάται ότι διετέθησαν 1 δισ. smartphones.

Παράλληλα, η Ericsson ανακοίνωσε τη δημιουργία μαζί με το Facebook ενός εργαστηρίου προκειμένου να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία Internet.org για την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε αναπτυσσόμενες χώρες. Το εργαστήριο έχει ως στόχο να δοκιμαστούν λύσεις και προϊόντα που θα βοηθήσουν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο τα επόμενα 5 δισ. Χρήστες.

5G

Λόγος έγινε και για το 5G, με τον κ. Βέστερμπεργκ να επισημαίνει ότι έχουμε ακόμη δρόμο καθώς χρειάζεται να δημιουργηθούν τα πρότυπα. Πρακτικά, οι άνθρωποι της Ericsson εκτιμούν ότι το 2020 θα αρχίσουν οι πρώτες υλοποιήσεις δικτύων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ασχολούνται με το θέμα.

Σε μία ειδική παρουσίαση που μας έγινε είδαμε πως το 5G μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εφαρμογές όπως η εξ αποστάσεως διαχείριση μηχανών ή η αντιμετώπιση κρίσεων μεγάλης κλίμακας που απαιτούν διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων. Πάντως, όπως μας επισημάνθηκε το 5G σημαίνει πως θα δούμε και νέες ασύρματες τεχνολογίες που θα ενσωματωθούν στην επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται.

Σύμφωνα με την Ericsson, υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία στο 5G. Το πρώτο είνι οι ταχύτητες διακίνησης δεδομένων και στο 5G συζητάμε για συνδέσεις της τάξεως των 10 Gbps σε εταιρικά περιβάλλοντα και 1 Gbps για οικιακή χρήση. Επίσης, θα πρέπει να ικανοποιεί την ανάγκη για διασύνδεση εκατοντάδων χιλιάδων συνδεδεμένων συσκευών που θα είναι συγκεντρωμένες σε μία εκδήλωση (π.χ. σε έναν αθλητικό γεγονός). Ένας άλλος τομέας είναι η επικοινωνία μεταξύ συσκευών (M2M communication) όπου απαιτούνται τεχνολογίες που να προσφέρουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Tέλος, υπάρχει η ανάγκη για επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μεγάλου όγκου δεδομένων. Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που πρέπει να καλύψει το 5G, οπότε θα χρειαστεί να περιμένουμε ακόμη για να δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα.

MWC,ERICSSON,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home