Ανανεωμένο σχεδιασμό, βλετιωμένο τρόπο πλοήγησης και νέες δυνατότητες αναζήτησης παρέχει στους χρήστες του το openarchives.gr, η μεγαλύτερη διαδικτυακή πύλη πρόσβασης σε έγκριτο ελληνικό περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού.
Το www.openarchives.gr, το οποίο αναπτύσσεται και διατίθεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), περιλαμβάνει 68 συλλογές (Ιδρυματικά Αποθετήρια Φορέων Έρευνας, Περιοδικά, Ψηφιακά Αρχεία και Ειδικές Συλλογές).
Στο εύχρηστο περιβάλλον του openarchives.gr, ο χρήστης μπορεί, από ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης, να πραγματοποιήσει αναζήτηση σε περισσότερα από 460.000 ψηφιακά τεκμήρια, όπως σε επιστημονικά περιοδικά και αρχεία περιοδικών, ερευνητικές δημοσιεύσεις, διδακτορικές διατριβές, διπλωματικές εργασίες, φωτογραφικό υλικό, βίντεο, χάρτες, παρτιτούρες, γκραβούρες κ.λπ., που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεματικών περιοχών όπως την Ιστορία, τη Μουσική, τα Οικονομικά ή το Μάρκετινγκ.
Το περιεχόμενο αυτό βρίσκεται κατανεμημένο σε επιμέρους ψηφιακές βιβλιοθήκες, αποθετήρια και συλλογές στο διαδίκτυο και εντοπίζεται δύσκολα από τις καθιερωμένες μηχανές αναζήτησης. Στο openarchives.gr το περιεχόμενο είναι δυναμικό και ενημερώνεται διαρκώς με νέες συλλογές, ενώ οι υπάρχουσες ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση με τις πιο πρόσφατες καταχωρήσεις και αλλαγές.
Οι συλλογές προέρχονται από 50 έγκριτους φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως πανεπιστήμια & ATEI, ερευνητικά κέντρα, φορείς πολιτισμού, επιστημονικές εταιρείες, δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και συλλογές ιδρυμάτων. Το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών που διαχειρίζεται το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Ψηφιοποιημένο Αρχείο της Ελληνικής Μουσικής από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη και οι ψηφιακές συλλογές ελληνικών περιοδικών Κοσμόπολις και Πλειάς από το Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι ορισμένες μόνο από τις 68 ενδιαφέρουσες συλλογές που περιλαμβάνονται στο openarchives.gr.
Σχόλια