Μόλις διαβάσετε τις παρακάτω γραμμές θα ελέγχετε κάθε τρεις και λίγο τις ρυθμίσεις του Gmail σας για να μην την πατήσετε κι εσείς…
Είτε έχετε λογαριασμό στο Hotmail είτε στο Gmail για ένα πράγμα είστε σίγουροι: ο λογαριασμός σας έχει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Φροντίζετε, άλλωστε, γι’αυτό με περίεργους κωδικούς που περιέχουν συνδυασμό κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων, αριθμούς και σύμβολα. Πιστεύετε ότι έχετε κάνει τα πάντα για την προστασία σας. Είναι όμως έτσι;
Η ιστορία του Tom Bolton έρχεται να σας διαψεύσει. Με τη βοήθεια των ρυθμίσεων του Gmail είναι κάτι παραπάνω από εύκολο να στηθεί κάποιου είδους απάτη εις βάρος σας, απλά δημιουργώντας ένα φίλτρο που θα προωθεί σε κάποιον άλλο λογαριασμό τα e-mails που σας αποστέλλονται. Το φίλτρο μπορεί να περιέχει προεπιλεγμένες λέξεις όπως «στοιχεία λογαριασμού» ή «κωδικός» είτε κάποια συγκεκριμένη διεύθυνση αποστολής.
Κι όμως, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις για να στηθεί αυτή η παγίδα. Αν είστε χρήστης Gmail, απλά πηγαίντε στις Ρυθμίσεις πάνω αριστερά. Θα δείτε ότι υπάρχει στη συνέχεια η επιλογή δημιουργίας Φίλτρου. Μπορείτε να δημιουργήσετε οποιαδήποτε προϋπόθεση επιθυμείτε, όπως συγκεκριμένο αποστολέα, συγκεκριμένο θέμα ή κάποιες λέξεις. Προχωρώντας στο επόμενο βήμα θα δείτε ότι υπάρχει η δυνατότητα προώθησης του λαμβανόμενου e-mail χωρίς ποτέ να το δείτε στα εισερχόμενά σας!
Φαίνεται παρατραβηγμένο, αλλά όλοι χρησιμοποιούμε το e-mail μας σε υπολογιστές στους οποίους έχουν και άλλα άτομα πρόσβαση όπως αυτούς στο γραφείο. Αρκούν λίγα λεπτά για να στηθεί το όλο κόλπο, λίγα λεπτά που ο λογαριασμός του e-mail έχει μείνει ανοικτός κι εσείς έχετε φύγει από το δωμάτιο.
Στην περίπτωση του Tom Bolton, η ιστορία έχει ως εξής. Όταν διπλοπληρώθηκε από μια από τις εταιρείες που συνεργάζεται του στάλθηκε ένα e-mail με τον αριθμό του εταιρικού λογαριασμού προκειμένου να επιστρέψει τα χρήματα. Το e-mail έμοιαζε σαν όλα τα υπόλοιπα που είχε λάβει από την συγκεκριμένη εταιρεία και τίποτα δεν προμήνυε όσα θα επακολουθούσαν. Κατέθεσε τα χρήματα στο λογαριασμό, αλλά μετά από μερικές μέρες άνθρωπος της εταιρείας επικοινώνησε μαζί του ρωτώντας γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμη τα χρήματα. Τελικά, αποκαλύφθηκε ότι οι επιτήδειοι είχαν λάβει το e-mail πριν από αυτόν και είχαν αλλάξει τον αριθμό λογαριασμού της εταιρείας βάζοντας τον δικό τους λογαριασμό και μαρκάροντας το mail ως μη αναγνωσμένο.
Δυστυχώς, ούτε η τράπεζά του, ούτε η ασφαλιστική του εταιρεία ήταν διατεθειμένες να καλύψουν την απώλεια των χρημάτων με το πρόσχημα της οικιοθελούς δωρεάς εκ μέρους του πελάτη τους.
Σίγουρα, η ιστορία είναι παρατραβηγμένη αλλά το κόλπο μπορεί να βρει εφαρμογές και σε άλλου είδους απάτες πέρα από τις οικονομικές. Καλό είναι μετά από αυτό το άρθρο να μην αφήνετε την κοπέλα σας μόνη στο ίδιο δωμάτιο με το pc σας ούτε για ένα λεπτό. Μπορεί να διαβάζει κι εκείνη deasy…
Σχόλια