Καθολική είναι η επαφή που έχουν τα παιδιά νεαρής ηλικίας στη χώρα μας με το Internet, η οποία μάλιστα ξεκινάει ακόμα και από την προσχολική ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για λογαριασμό της Visa. Ειδικότερα, το 99,4% των παιδιών ηλικίας 10-14 χρονών δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, ενώ τα μισά από αυτά είχαν την πρώτη τους επαφή πριν συμπληρώσουν τα 8 τους χρόνια. Μάλιστα, η χρήση φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου περιστασιακή, αφού μπορεί να φθάσει ακόμα και τις 5 ώρες την ημέρα, με την πλειοψηφία των παιδιών να απασχολούνται για 2-3 ώρες.
Τα social media κυριαρχούν στην ενασχόλησή των παιδιών με το Internet, καθώς ποσοστό 84,5% έχει λογαριασμό σε ένα τουλάχιστον από τα δίκτυα, με την πλειοψηφία τους να καταφεύγει στο Facebook (36,7%) με τη δεύτερη επιλογή να είναι το Instagram με ποσοστό 29,7%. Εξίσου έντονη είναι και η σχέση τους με τις υπηρεσίες ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, με το Viber να διαθέτει τα πρωτεία (36,7%), το Skype να ακολουθεί (27,3%) ενώ για πρώτη φορά σε έρευνα που αφορά τη σχέση των Ελλήνων με τα social media καταγράφεται και ένα ισχυρό ποσοστό για το Snapchat που αγγίζει το 8,8% των παιδιών ηλικίας 10-14 χρονών.
Στους σημαντικότερους λόγους της επαφής με το Διαδίκτυο ξεχωρίζουν αναμφίβολα η ψυχαγωγία αφού η μουσική (80,4%), τα παιχνίδια (67%) και οι ταινίες (64,1%) προηγούνται, με την επικοινωνία (κουβέντα 72,2%) και τα μαθήματα (69,1%) να ακολουθούν.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 59,7% των παιδιών απάντησαν ότι οι γονείς τους παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους στο Internet, με το 20,3% να αναφέρει συνεχή επίβλεψη, το 29,9% περιοδική και το 21,2% μέσω ερωτήσεων και συμβουλών.
Από την άλλη πλευρά, σχεδόν 1 στα 5 παιδιά (ποσοστό 18%) δήλωσαν ότι έχουν νιώσει απειλή, κίνδυνο και φόβο κατά τη χρήση του Internet. To 31,9% αυτών απάντησε ότι έχει δεχθεί βρισιές/απειλές, το 26,6% πονηρή προσέγγιση από άγνωστο, το 38,3% ψεύτικες φήμες και το 10,6% ηλεκτρονική επίθεση. Ως τις καταλληλότερες μεθόδους για να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια, τα παιδιά προτείνουν την ενημέρωση (27,6%), την πλοήγηση σε sites που ήδη γνωρίζουν (44%) και τις ερωτήσεις σε δάσκαλους ή γονείς (30,7%).
Σχόλια