Στην “κοινόχρηστη οικονομία” ή αλλιώς «οικονομία διαμοιρασμού - sharing economy» αναφερθήκαμε πριν από λίγες ημέρες, μέσα από ένα άρθρο μας σχετικά με τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει εταιρείας που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό το πεδίο. Εταιρείες που με όχημα την τεχνολογία ανατρέπουν επιχειρηματικά μοντέλα του παρελθόντος και ταυτόχρονα καταναλωτικές συνήθειες.
Πως όμως κινούνται τα πράγματα στην Ελλάδα σ’ αυτόν τον τομέα; Μια νέα πρωτοβουλία της Cosmote, που εγκαινιάστηκε χθες από μια ενημερωτική εκδήλωση, επιχειρεί να μας δώσει μια εικόνα της ελληνικής αγοράς.
Πριν προχωρήσουμε σ’ αυτά που ακούστηκαν χθες, καλό είναι να απαντήσουμε σε μια ενδεχόμενη ερώτηση: γιατί μια εταιρεία, όπως η Cosmote, να εμπλακεί σ’ αυτήν την πρωτοβουλία; Όλες οι λύσεις (ή τουλάχιστον η πλειοψηφία τους) που βασίζονται στη λογική του sharing economy χρησιμοποιούν, όπως αναφέραμε και προηγούμενως, ως όχημα την τεχνολογία. Τα δίκτυα επικοινωνιών είναι απαραίτητα ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα οι λύσεις αυτές και ο χρήστης, είτε από την πλευρά του επαγγελματία είτε από την πλευρά του καταναλωτή, μπορεί να τις απολαμβάνει. Έστω λοιπόν κι αν γίνεται… αθόρυβα, η εμπλοκή της Cosmote αλλά και κάθε άλλης εταιρείας επικοινωνιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει αυτή η νέα οικονομία.
Πέρα από την χθεσινή εκδήλωση, η πρωτοβουλία της Cosmote περιλαμβάνει ένα σχετικό site (το sharingeconomy.gr, η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες) μέσα από το οποίο ο επισκέπτης του θα μπορεί να αποκτά μια σαφή εικόνα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή αλλά και κάθε άλλη πληροφορία που κρίνεται απαραίτητη. Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Λούρο, διευθυντή Επικοινωνίας Marketing του Ομίλου ΟΤΕ, σε πρώτη φάση το site περιλαμβάνει εταιρείες όπως:
Hopin: μια εφαρμογή που βοηθά στον εντοπισμό ατόμων που θέλουν να κάνουν την ίδια ή παρεμφερή διαδρομή και ψάχνουν κάποιον να την μοιραστούν
EasyBike: δίκτυο δημόσιων ποδηλάτων που είναι εγκατεστημένο σε περισσότερες από 16 πόλεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία, διαθέτοντας περισσότερα από 1.500 ποδήλατα κατανεμημένα σε 75 αυτοματοποιημένους σταθμούς
StayInAthens: Αναζήτηση διαμονής exchange φοιτητών στην πόλη της Αθήνας
AirBnB: η πολύ γνωστή υπηρεσία ενοικίασης καταλυμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο
Jamjar: ελληνικό site που φέρνει κοντά δημιουργούς και λάτρεις χειροποίητων αντικειμένων και στο οποίο έχουμε αναφερθεί από το ξεκίνημα της λειτουργίας του
Etsy: παγκόσμιο online market place που διασυνδέει δημιουργούς και πωλητές μοναδικών προϊόντων και υπηρεσιών με πιθανούς αγοραστές
Οι φυλές των χρηστών
Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της εκδήλωσης ήταν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η MRB και τα οποία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Μαύρος.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το Sharing Economy βρίσκεται μάλλον σε νηπιακό στάδιο στη χώρα μας και ταυτόχρονα τις σημαντικές προοπτικές που διαθέτει, καθώς μόλις το 8% των ερωτώμενων φαίνεται να έχει χρησιμοποιήσει τέτοιες υπηρεσίες, ενώ μόνο το 24% γνωρίζει τον όρο. Από τις πιο γνωστές στο ελληνικό κοινό υπηρεσίες αναδεικνύονται η ανταλλαγή σπιτιών (67%), η ανταλλαγή βιβλίων (64%) και στην τρίτη θέση τα online markets για χειροποίητα προϊόντα (58%). Τα παραπάνω αποτελέσματα αφορούν τη δημοτικότητα των υπηρεσιών μεταξύ εκείνων που έχουν χρησιμοποίησει κάποια από τις διαθέσιμες -Sharing Economy- υπηρεσίες, με την κατάσταση να διαφοροποιείται λίγο στα αντίστοιχα αποτελέσματα που αφορούν το γενικό κοινό. Ειδικότερα, την τρίτη θέση σ’ αυτήν την περίπτωση καταλαμβάνει η ενοικίαση καταλυμάτων για την ανταλλαγή φοιτητών.
Ενδιαφέρον έχει ότι τα πρωτεία ως προς τη χρήση αυτών των υπηρεσιών έχει το γυναικείο φύλο με ποσοστό 59% (έναντι 41% για το ανδρικό), ενώ το ηλικιακό γκρουπ 26-34 με ποσοστό 66% προηγείται με πολύ μεγάλη διαφορά έναντι των υπολοίπων.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν και ο Γιώργος Βουλγαρούδης, ιδρυτής της εταιρείας Brain Box, που έχει αναπτύξει τη λύση Easy Bike, o Christopher Cederkog, περιφερειακός διευθυντής της AirBnB και η Kerstin Rodgers, ιδρυτής του supper club/pop up/restaurant movement στη Μεγάλη Βρετανία.
Στην ομιλία του ο κ. Βουλγαρούδης στάθηκε στις προοπτικές του «κοινόχρηστου ποδηλάτου», κλάδο στον οποίο η εταιρεία του δραστηριοποιείται από το 2008. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε, αυτή τη στιγμή τα κοινόχρηστα ποδήλατα που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζονται σε έως και 800.000, με τις τάσεις να δείχνουν ότι σε 15-20 χρόνια ο αριθμός τους αναμένεται να αγγίξει τα 8 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, στάθηκε και στην ανάγκη συνεργασίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Sharing Economy να συνεργαστούν με τους δήμους ή τις κυβερνήσεις για να διαμορφώσουν από κοινού το θεσμικό πλαίσιο. Μια πρακτική που ακολουθεί και η Easy Bike, η οποία σε συνεργασία με δήμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό εγκαθιστά τα συστήματά της.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Cederkog της AirBnB, αναφέρθηκε και στη διάδοση της υπηρεσίας στην Ελλάδα, όπου τα διαθέσιμα (μέσω της υπηρεσίας) καταλύματα έχουν αγγίξει τα 11.000. Από αυτά, τα 2.500 βρίσκονται στην Αθήνα, η οποία είναι και στην πρώτη θέση, με την Κρήτη να ακολουθεί, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζουν περιοχές, όπως οι Κυκλάδες για τις οποίες όμως δεν δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία.
Σχόλια