Θα σε γυρίσουμε λίγο στο μακρινό 1965, μια εποχή χωρίς Internet, μια εποχή με Beatles και Rolling Stones που πολλοί τη νοσταλγούν σήμερα, αλλά δεν θα γίνουμε μελό.
Εκείνη τη χρονιά, ο Γκόρντον Μουρ δημοσιεύει μια τρισέλιδη εργασία με τίτλο "Στριμώχνοντας περισσότερα εξαρτήματα σε ολοκληρωμένα κυκλώματα" που έμελλε να γίνει το Ευαγγέλιο μιας ολόκληρης βιομηχανίας. Δεδομένου ότι τα ηλεκτρονικά μαραφέτια ήταν μια πανάκριβη υπόθεση εκείνη την εποχή η πρόβλεψη του Μουρ ότι ο αριθμός των εξαρτημάτων ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος θα διπλασιαζόταν ανά δύο χρόνια περίπου έμοιαζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έλα όμως που ο Μουρ προέβλεψε σωστά.
Σε πιο απλή γλώσσα ο νόμος του Μουρ έγινε ευρύτερα γνωστός ως "η απόδοση ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος διπλασιάζεται σε διάστημα 2 ετών" και σε ακόμα απλούστερη γλώσσα "η επεξεργαστική δύναμη που μπορείς να αποκτήσεις με ένα συγκεκριμένο ποσό διπλασιάζεται ανά 18 μήνες περίπου".
Όπως και να το πεις πρόκειται για τον θεμέλιο λίθο της βιομηχανίας των υπολογιστών και, κατ' επέκταση, των κινητών τηλεφώνων και κάθε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής βρίσκεται γύρω σου, στην τσέπη ή την τσάντα σου.
Η αντοχή του νόμου του Μουρ είναι αξιοθαύμαστη, αν λάβεις υπόψιν πως τουλάχιστον από το 1195 και μετά και ουκ ολίγες φορές έχουν δημοσιευθεί προφητείες που κηρύσσουν το τέλος του. Η σχετική επιχειρηματολογία βασίζεται στους νόμους της Φυσικής και σε θέματα οικονομίας και υποστηρίζει πως από ένα σημείο και μετά τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των επεξεργαστών και ο,τιδήποτε άλλου υπάρχει στο εσωτερικό των συσκευών μας θα φτάσουν στα όρια των δυνατοτήτων τους. Κοντολογίς πόσοι ημιαγωγοί πια μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά χιλιοστά;
Έλα όμως που κάθε φορά που ετοιμάζονται τα... κηδειόχαρτα για τον νόμο του Μουρ εμφανίζεται μια νέα τεχνική κατασκευής και αυτός συνεχίζει τον δρόμο του.
Να τολμήσουμε μια πρόβλεψη; Καλά να είμαστε και θα γιορτάσουμε και την 60η επέτειο του νόμου...
Σχόλια