Ψηφιακή Ατζέντα: Σε καλό δρόμο η Ευρωπαϊκή Ένωση

Μεγάλη η απόσταση της Ελλάδας

Ψηφιακή Ατζέντα: Σε καλό δρόμο η Ευρωπαϊκή Ένωση

On time υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την υλοποίηση ορισμένων από τους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί με την αποκαλούμενη Ψηφιακή Ατζέντα 2020 (Digital Agenda 2020) σχετικά με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τα κράτη – μέλη. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους περισσότερους από τους βασικούς τομείς αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών με αποτέλεσμα να κρίνεται επιτακτική η επιτάχυνση των δράσεων που απαιτούνται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Digital Agenda Scoreboard 2020, στόχοι όπως είναι η συχνή χρήση του Διαδικτύου, οι online αγορές, η πρόσβαση σε βασικές ευρυζωνικές συνδέσεις αλλά και η αξιοποίηση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχουν ήδη επιτευχθεί. Από την άλλη πλευρά, είναι ακόμη νωρίς όσον αφορά στόχους όπως είναι η κάλυψη των πολιτών με δίκτυα επόμενης γενιάς και η εξάπλωση των συνδέσεων στα 100 Mbps. Όσον αφορά στο τελευταίο, ο στόχος είναι το 50% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών να συνδέεται στο Διαδίκτυο με τέτοιου είδους ταχύτητες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι δράσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών έχει βοηθήσει σημαντικά την Ευρώπη και είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2001 – 2011 η ψηφιοποίηση αντιστοιχούσε στο 30% της αύξησης του ΑΕΠ στην ΕΕ. Όμως, σε άλλες χώρες η συνεισφορά των ψηφιακών τεχνολοφιών ήταν μεγαλύτερη και γι' αυτό η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της και γι' αυτό το υπάρχον πλάνο της Κομισιόν αφορά τη δημιουργία μίας Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς (Digital Single Market).

 

Συνδεσιμότητα

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του φετινού Scoreboard, η χρήση του Διαδικτύου έχει φθάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα καθώς ο στόχος που υπάρχει για 75% διείσδυση (σε μέσο όρο) έχει επιτευχθεί. Η Ελλάδα πάντως απέχει ακόμη αρκετά καθώς η διείσδυση είναι στο 59% του πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι το 63% των νοικοκυριών έχουν ευρυζωνική σύνδεση. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος όσον αφορά στην ευρυζωνική σύνδεση είναι στο 70%.

Η ανησυχία αφορά τις συνδέσεις υπερ-υψηλών ταχυτήτων. Η κάλυψη με δίκτυα επόμενης γενιάς (οπτική ίνα, VDSL, καλωδιακές υποδομές) έχει φθάσει στο 68% στην Ευρώπη με τον στόχο να είναι το 100%. Στην Ελλάδα, η κάλυψη είναι μόλις στο 34% και η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης. Συνδέσεις υπερ-υψηλών ταχυτήτων (άνω των 30 Mbps) έχει, όμως, μόλις το 26% των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσοστό στην Ελλάδα να είναι πολύ χαμηλά, καθώς το 2014 ήταν μόλις στο 3,2%.

Ένα άλλο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι το ποσοστό όσων έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες φθάνει στο 45% (16-74 ετών) παρουσιάζοντας μεν άνοδο 7 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση αλλά αρκετά πίσω από το 59% της ΕΕ.

 

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Η Ελλάδα είναι πίσω και όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, το ποσοστό των Ελλήνων που κάνουν online αγορές είναι λίγο πάνω από το 25% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 50%, όπως ήταν και ο στόχος για το 2015.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ έχει αποτύχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, όσον αφορά την προώθηση της χρήσης του Διαδικτύου από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως βασικό κανάλι πώλησης. Μόλις 14,5% των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (σ.σ. στην Ελλάδα το ποσοστό είναι κάτω από 10%) πραγματοποιεί online πωλήσεις όταν ο στόχος ήταν για 33% το 2015! Τουλάχιστον, οι μεγάλες εταιρείες είναι πιο ενεργές, καθώς το 35% αυτών χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Πίσω είμαστε και στη χρήση του Διαδικτύου για τραπεζικές υπηρεσίες. Τη στιγμή που το 57% των χρηστών του Διαδικτύου στην ΕΕ χρησιμοποιεί υπηρεσίες online banking, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις στο 21%.

 

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Σημαντική πρόοδος υπάρχει στον τομέα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ το 47% των πολιτών κάνει χρήση του Διαδικτύου για να διεκπεραιώσει συναλλαγές με το κράτος, ποσοσό που απέχει ελάχιστα από τον στόχο του 50% που υπάρχει για το 2015. Η Ελλάδα είναι σε αρκετά καλό σημείο καθώς το 38% των πολιτών της χώρας μας αξιοποιεί το Διαδίκτυο για συναλλαγές με το κράτος. Βέβαια, το ποσοστό αυτό είναι υψηλό λόγω και της υποχρεωτικής υποβολής μέσω Διαδικτύου των φορολογικών δηλώσεων.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home