Πριν από μερικές ημέρες ο επικεφαλής της αποστολής των New York Times στην Τεχεράνη ανέβασε αυτό το εξαιρετικά επιτυχημένο tweet
It must have been like what, 2500 years ago, when Greece and Iran last simultaneously dominated the news.
— Thomas Erdbrink (@ThomasErdbrink) July 5, 2015
Δεν ξέρω αν οι εξελίξεις στη χώρα μας σε άφησαν να ενημερωθείς για τις ταυτόχρονες εξελίξεις στο Ιραν. Αν όχι, εν συντομία θα σου πούμε ότι μετά από μαραθώνιες συζητήσεις 18 ημερών υπογράφτηκε στη Βιέννη μια ιστορική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και μεγάλων δυτικών δυνάμεων η οποία βάζει τέλος στην ενδεχόμενη κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, φέρνοντας πιο κοντά τις δύο πλευρές, ύστερα από περισσότερα από 40 χρόνια απειλών και τεταμένων σχέσεων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα προς τους σκεπτικιστές αυτής της συμφωνίας μεταδόθηκε ζωντανά και στην Τεχεράνη.
Η συμφωνία προβλέπει ότι σταματάει και το εμπάργκο που είχε επιβάλλει η Δύση, ανοίγοντας πλέον και τα εμπορικά σύνορα και όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις (πρόσφατο παράδειγμα η Κούβα) αρκετές (μισητές ενδεχομένως μέχρι πριν λίγο καιρό) εταιρείες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται στο Ιραν. Boeing, General Electric, Coca Cola, είναι μόνο μερικά παραδείγματα στα οποία μάλλον θα προστεθεί και το όνομα της Apple. To δημοσίευμα της WSJ αναφέρει ότι άνθρωποι της αμερικάνικης εταιρείας βρίσκονται σε επαφή με ντόπιους διανομείς για το ενδεχόμενο διάθεσης των προϊόντων στην αγορά του Ιράν, μια εξέλιξη η οποία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο να υλοποιηθεί και τοποθετείται χρονικά για το 2016 ή και αργότερα.
Όσον αφορά το μοντέλο διάθεσης, πιθανότατα θα προτιμηθεί ένα μοντέλο αντίστοιχο με το ελληνικό, με την Apple να μην διαθέτει τα δικά της καταστήματα αλλά τα προϊόντα της να περνούν μέσα από τις αλυσίδες των Ιρανών διανομέων.
Σχόλια