Μπορεί το project Starlink της SpaceX να έχει ελευθερώσει μόλις 60 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (από το σύνολο των 12.000 όταν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας) όμως ήδη ξέσπασαν οι πρώτες αντιδράσεις, από ένα κλάδο που μάλλον δεν θα είχε υπολογίσει ακόμα και ο εμπνευστής του, Elon Musk: τους αστρονόμους.
Όπως φανερώνουν πολλές φωτογραφίες από διάφορες γεωγραφικές περιοχές, το δίκτυο το 60 δορυφόρων είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τη μελέτη του νυχτερινού ουρανού και της επιστήμης της αστρονομίας. Ο λόγος, η αντανάκλαση του φωτός στα panels με τα οποία είναι εξοπλισμένα οι δορυφόροι με αποτέλεσμα να δημιουργούν, όπως μαρτυρούν αρκετές νυχτερινές φωτογραφίες, φωτεινές τροχιές στον ουρανό και κατά συνέπεια να λειτουργούν αρνητικά στο έργο των αστρονόμων. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι ακόμα και στο φως της ημέρας, με γυμνό μάτι, είναι ορατοί οι δορυφόροι (λόγω της χαμηλής τροχιάς τους).
Οι αστρονόμοι χτυπούν ήδη το καμπανάκι, μόλις μία εβδομάδα μετά την εκτόξευση των πρώτων 60 δορυφόρων, εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει πολύ όταν το δίκτυο των Starlink δορυφόρων μεγαλώσει. Όταν δηλαδή απελευθερωθούν μερικές χιλιάδες δορυφόροι, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα τρεις εταιρείες (Amazon, OneWeb και Telesat) έχουν αντίστοιχα πλάνα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αντιδράσεις για την επιβάρυνση που δημιουργούν οι δορυφόροι έχει αναλάβει ο μη κερδοσκοπικός φορέας International Dark-Sky Association, που από το 1988 λειτουργεί με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης στο νυχτερινό ουρανό. Με δεδομένο ότι είμαστε ακόμα πολύ νωρίς στην ανάπτυξη του project, o IDA ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν είμαστε ακόμα σε θέση να αντιληφθούμε «τον πραγματικό αντίκτυπο αυτών των ορατών δορυφόρων διάσπαρτων σε όλο το νυχτερινό ουρανό στη νυχτερινή άγρια φύση, την ανθρώπινη κληρονομιά ή τη συλλογική μας ικανότητα να μελετήσουμε τον Κόσμο». Από την πλευρά της η Tesla, θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, δήλωσε ότι η επιβάρυνση των δορυφόρων της στη μελέτη του ουρανού θα μειωθεί πολύ όταν οι δορυφόροι της φθάσουν στο μέγιστο υψόμετρο πάνω από τη γη.
Σχόλια