Χριστούγεννα: μια λέξη, πολλά συναισθήματα, ακόμη περισσότερες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα. Πολλά μπορεί να πει κανείς για μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές, τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους. Πόσο έχει αλλάξει ,όμως, ο τρόπος με τον οποίο τα γιορτάζουμε όλα αυτά τα χρόνια; Οι περισσότεροι και δε οι μεγαλύτεροι θα απαντήσουν πολύ, καθώς είναι όλα θέμα τεχνολογίας!
Πράγματι, στην εποχή της ψηφιοποίησης των πάντων, όλα επηρεάζονται. Από παραδοσιακές συνήθειες μέχρι ο τρόπος που γιορτάζουμε. Το μόνο σίγουρο πως τα Χριστούγεννα πριν 30 χρόνια ήταν πολύ διαφορετικά από τα σημερινά. Χρόνο με το χρόνο, όσα ξέρουμε αλλάζουν, τα δεδομένα καταρρίπτονται και πράγματα που άλλοτε φάνταζαν εξωπραγματικά, αποτελούν καθημερινότητα. Ας δούμε κάποιες από τις βασικές αλλαγές στα Χριστούγεννα τα τελευταία χρόνια:
Κάρτες, δώρα, ψώνια όλα… online!
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές συνήθειες του παρελθόντος ήταν η ανταλλαγή καρτών. Οι άνθρωποι συνήθιζαν να μεταφέρουν τις ευχές τους σε μια πολύχρωμη και με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση κάρτα και να τη χαρίζουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα, τις περισσότερες φορές συνοδευτικά με ένα δώρο. Σήμερα, αυτή η συνήθεια τείνει να εξαφανιστεί ή σε κάποιες περιπτώσεις έχει αντικατασταθεί. Για παράδειγμα, στο εργασιακό περιβάλλον, μεταξύ συνεργατών, συνηθίζεται πλέον η μαζική αποστολή email με ευχές, αλλά και η δημιουργία χριστουγεννιάτικων online καρτών.
Και σε προσωπικό ,όμως, επίπεδο, μιας και τα δώρα έχουν λάβει διαφορετική μορφή, η συνοδευτική κάρτα είναι κάτι πολύ σπάνιο. Κι εδώ έρχεται μια ακόμη αλλαγή, οι online αγορές. Πλέον, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα παραδοσιακά εορταστικά ψώνια και προτιμούν να κάνουν τις αγορές τους, online όχι μόνο από εγχώρια καταστήματα αλλά και από το εξωτερικό.
Μάλιστα, πολλές φορές διαλέγουν και τα χριστουγεννιάτικα δώρα με αυτόν τον τρόπο, στέλνοντας τα κατευθείαν στο σπίτι του προσώπου για το οποίο προορίζονται. Με άλλα λόγια η διαδικασία ανταλλαγής δώρων έχει γίνει πιο αυτοματοποιημένη και πολλές φορές απρόσωπη.
Όπως είναι λογικό, πολλές είναι και οι αλλαγές στα είδη των δώρων. Τα παιδιά ,για παράδειγμα, ενώ κάποτε περίμεναν τα Χριστούγεννα για να πάρουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, τώρα ζητούν smartphone, tablet υπολογιστές, play station ή gadgets τεχνολογίας γενικότερα. Και οι μεγαλύτερες ηλικίες ,ωστόσο, έχουν συνδέσει τα Χριστούγεννα με ακριβές αγορές, όπου τα είδη τεχνολογίας έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μηδενίζοντας τις αποστάσεις με μια συσκευή
Μια ακόμη αλλαγή είναι ότι η τεχνολογία έφερε τους ανθρώπους «πιο κοντά», μέσω των βιντεοκλήσεων. Ενώ πριν κάποια χρόνια πολλοί γιόρταζαν τα Χριστούγεννα μακριά από τους αγαπημένους τους, σήμερα η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να βρεθούν όλοι μαζί ακόμη και ψηφιακά! Ιδιαίτερα την περίοδο της καραντίνας, ήταν μια δυνατότητα που πολλοί χρησιμοποίησαν, καθώς τα περιοριστικά μέτρα δεν επέτρεπαν τις μετακινήσεις. Ομολογουμένως, αυτή η διαδικτυακή συντροφιά έδωσε χαρά σε όσους αναγκάστηκαν να περάσουν μόνοι τους τα Χριστούγεννα.
Πώς θα είναι τα Χριστούγεννα με τεχνητή νοημοσύνη;
Όσο για το μέλλον, οι ταχύτατοι ρυθμοί ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις. Ήδη βλέπουμε ότι η ανθρώπινη ρομποτική έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο, κατασκευάζοντας ρομπότ με ολοένα και περισσότερες λειτουργίες. Με άλλα λόγια είναι πολύ πιθανό στο σύντομο μέλλον να δούμε ρομπότ να … μαγειρεύουν το χριστουγεννιάτικο γεύμα και να μας λένε τα κάλαντα! Ακόμη, ενδεχομένως να δούμε και πολλές άλλες συνήθειες μας ,όπως η ανταλλαγή δώρων, να γίνονται αυτοματοποιημένα. Για παράδειγμα, τι θα λέγατε αν μπορούσατε να στείλετε τα δώρα στους αγαπημένους σας, απευθείας με drones;
Δίχως αμφιβολία, σε ένα κόσμο που καθημερινά όλα αλλάζουν, οι γιορτές αλλά και οι περιστάσεις είναι λογικό να διαφοροποιούνται. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τελικά η τεχνολογία «εξαφανίζει» σταδιακά τα Χριστούγεννα και τις στιγμές που τα περιβάλλουν. Οι απαντήσεις σίγουρα ποικίλουν και ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει το ζήτημα διαφορετικά. Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι πως η τεχνολογία μας έχει διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό, αρκεί φυσικά να μην παραγκωνίζουμε και την ανθρώπινη επαφή.
Σχόλια