Μια ενδιαφέρουσα κριτική προς την Apple, αν και από μια κάπως, ας μου συγχωρεθεί το λογοπαίγνιο, ανορθόδοξη πηγή δημοσιεύτηκε εχτές στα βρετανικά ΜΜΕ (προσωπικά το είδα στην Telegraph αλλά υπάρχει διάχυτο στο Ίντερνετ). Η κριτική προέρχεται από τον αρχί-ραβίνο της Βρετανίας, τον Λόρδο Σακς, ο οποίος μιλώντας σε μια εκδήλωση με θέμα το θρησκευτικό διάλογο και, μάλιστα, παρουσία της βασίλισσας της Αγγλίας, έβαλλε κατά της αμερικανικής εταιρείας και συγκεκριμένα κατά του εκλιπόντα επικεφαλής της, του Στιβ Τζομπς.
Σύμφωνα με τον εβραίο αρχιερέα, ο Στιβ Τζομπς παρουσιάστηκε ως άλλος Μωυσής που κρατώντας αντί για τις πλάκες με τις δέκα εντολές ένα iPhone και ένα iPad, οδήγησε τον κόσμο στον άκρατο καταναλωτισμό· ιδιαίτερη μνεία δε, έκανε στις ονομασίες των προϊόντων της διάσημης σειράς, επισημαίνοντας ότι προσπαθώντας να προωθήσουν την ατομικότητα, καταλήγουν να υπερτονίζουν τον εγωισμό και να προάγουν μια εγωκεντρική κουλτούρα που περνάει μέσα από μια σχεδόν αγωνιώδη επιθυμία για την απόκτηση κάθε νέου μοντέλου.
Αυτό που καθιστά την κριτική του Λόρδου Σακς ενδιαφέρουσα, δεν είναι η πρωτοτυπία της· η κριτική προς τον υπέρ-καταναλωτισμό δεν είναι καινούρια και έχει εκφραστεί ποικιλοτρόπως από κάθε είδους αναλυτές και στοχαστές. Ούτε ο αντίλογος που προσφέρει, δηλαδή η στροφή προς το Θεό και τις αξίες των ιερών κειμένων καθώς τόσο ιδιαίτερα θέματα δεν μπορούν παρά να αποτελούν προϊόν της προσωπικής αναζήτησης καθενός. Το ενδιαφέρον είναι η υπενθύμιση αφενός ότι η υπερβολική τάση προς ατομικότητα έχει και μια αρνητική πλευρά και αφετέρου ότι όσο και αν η Apple έχει στηρίξει όλο της το μάρκετινγκ στο ότι οι χρήστες της είναι «ξεχωριστοί», στο μέτρο που είναι δεμένοι στο άρμα της και που έχουν αναγάγει την απόκτηση κάθε καινούριου της γκάτζετ σε απόλυτη προτεραιότητα, δε διαφέρουν από οποιονδήποτε άλλο καταναλωτή.
Γράφοντας σε ένα σάιτ που ειδικεύεται στην τεχνολογία δεν μπορώ, φυσικά, να υποστηρίξω ότι το ενδιαφέρον για τα καινούρια πράγματα είναι κάτι κακό! Νομίζω όμως ότι είναι καλό να μη χάνουμε το μέτρο σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουμε ή που θέλουμε να αγοράσουμε. Ειδικά σε μια περίοδο που η αμετροέπεια του παρελθόντος έχει ξεκινήσει να δείχνει τις συνέπειές της, ίσως θα πρέπει –αν μη τι άλλο- να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε γιατί καταναλώνουμε. Ακόμα και αν δε στραφούμε στο Θεό, όπως θα ήθελε ο Λόρδος Σακς και οι αλλόθρησκοι ομόλογοί του, θα είμαστε καλύτεροι καταναλωτές. Και οι καλύτεροι καταναλωτές μπορούν να απαιτούν και καλύτερα προϊόντα.
Σχόλια